Κυριακή 27 Μαΐου 2012

Έρευνα: Από εργασιακό άγχος και κόπωση υποφέρουν οι νοσηλευτές

Το σύνδρομο επαγγελματικής πλήξης επηρεάζει τους Έλληνες νοσηλευτές και φαίνεται να είναι εντονότερο στις νοσηλεύτριες δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, σύμφωνα με έρευνα που παρουσιάστηκε στο 6ο Πανελλήνιο Συνέδριο για τη Διοίκηση, τα Οικονομικά και τις Πολιτικές της Υγείας, το οποίο άρχισε χθες στην Αθήνα. 


Στη μελέτη συμμετείχαν 100 νοσηλευτές χειρουργείου και αποστείρωσης, που υπηρετούν σε δημόσια νοσοκομεία της Θεσσαλίας, με μέσο όρο ηλικίας τα 36,6 χρόνια. 

Σύμφωνα με τους μελετητές, πρόκειται για μια δυσάρεστη συναισθηματική κατάσταση στην οποία ένα άτομο αισθάνεται διάχυτη έλλειψη ενδιαφέροντος και δυσκολία στη διασφάλιση μιας εργασίας ή δραστηριότητας. 

Το αποτέλεσμα είναι η μειωμένη αποδοτικότητα και η δυσαρέσκεια με το εργασιακό περιβάλλον. Παράλληλα, παρατηρείται έντονο εργασιακό άγχος, σωματική και ψυχική κόπωση, ακόμη και ψυχικά προβλήματα. 

Για την αντιμετώπιση της επαγγελματικής πλήξης οι ειδικοί προτείνουν: 

-αλλαγή της εργασίας ή της αντίληψης για την εργασία, με ανάθεση διαφορετικών ρόλων και αρμοδιοτήτων 
-εμπλουτισμό της εργασίας, ώστε να παρέχει κίνητρα, περιορίζοντας έτσι την πλήξη από την επαναλαμβανόμενη εργασία 
-χρήση στόχων απόδοσης και επιβράβευσης της επιτυχίας τους 
-σχεδιασμό του χώρου εργασίας, ώστε να επιτρέπει τις συνομιλίες και τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις μεταξύ των εργαζομένων, με σκοπό την πρόληψη ή και άμβλυνση της πλήξης. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου