Κυριακή 27 Μαΐου 2012

Χειρισμός κυτταροστατικών φαρμάκων από νοσηλευτές

Υποχρεώνουν τους νοσηλευτές να χειρίζονται επικίνδυνα φάρμακα. 
Μεγάλη αναστάτωση επικρατεί και στο αντικαρκινικό νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης «Θεαγένειο», όπου οι νοσηλευτές υποχρεώνονται να «χειρίζονται» κυτταροστατικά φάρμακα, αντί των φαρμακοποιών βάσει του νόμου.

Αυτοί όμως δεν επαρκούν για να καλύψουν τις χημειοθεραπείες, ενώ το νοσηλευτικό προσωπικό προειδοποιεί με προσφυγή στη Δικαιοσύνη...
Στις 19/2 έστειλαν εξώδικο στη διοίκηση του νοσοκομείου, γιατί «με προφορική εντολή της υποχρεώνονται να διαλύουν και να συνδυάζουν τα απαραίτητα για τις χημειοθεραπείες φάρμακα, η χρήση των οποίων είναι επικίνδυνη για όποιον δεν έχει εξειδικευτεί σε αυτά».
Η πρακτική αυτή θέτει σε κίνδυνο και τους ασθενείς, ενώ οι χημειοθεραπείες είναι στον «αέρα», αφού οι νοσηλευτές αρνούνται να συνεχίσουν.
Στο νοσοκομείο, που δεν εξυπηρετεί μόνο τους καρκινοπαθείς της Θεσσαλονίκης αλλά και των άλλων νομών της Β. Ελλάδας, παρατηρείται μεγάλη έλλειψη προσωπικού και οι υπάρχοντες φαρμακοποιοί -μόνο 5- δεν ασχολούνται με τις χημειοθεραπείες. Η διοίκηση έχει ζητήσει προθεσμία 6 μηνών για την πρόσληψη φαρμακοποιών, ωστόσο δεν εγγυάται ότι το πρόβλημα θα λυθεί!
Σε αναφορά τους προς το υπουργείο Υγείας, οι νοσηλευτές χαρακτηρίζουν «παράνομη την εντολή της διοίκησης» επισημαίνοντας πως τα φάρμακα αυτά μπορεί να έχουν καρκινογόνες επιδράσεις στους υγιείς και ζητούν να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες.
Φυσικά μεγάλη ταλαιπωρία υφίστανται οι ασθενείς, πολλοί από τους οποίους καθυστερούν να υποβληθούν στις απαραίτητες θεραπείες όσο το «γαϊτανάκι» μεταξύ των «εχόντων και μη εχόντων τις ευθύνες» συνεχίζονται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου