Κυριακή 27 Μαΐου 2012

Σε καθημερινό κίνδυνο η υγεία των νοσηλευτών στο Γ. ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΣΕΡΡΩΝ , εξαιτίας του παράνομου χειρισμού κυτταροστατικών φαρμάκων….


Στο αντικαρκινικό νοσοκομείο «Θεαγένειο» της Θεσσαλονίκης, οι νοσηλευτές  υποχρεώνονται από τη Διοίκηση να χειρίζονται κυταρροστατικά φάρμακα, χορηγούμενα στις χημειοθεραπείες, παρότι η εργασία αυτή δεν περιγράφεται στα επαγγελματικά τους καθήκοντα και δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητές τους.

Η χρήση των συγκεκριμένων σκευασμάτων είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη για την υγεία τους. Πρόκειται για φάρμακα υψηλής τοξικότητας, τα οποία είναι δυνατόν να έχουν μεταλλαξιογόνες και καρκινογόνες επιδράσεις σε υγιείς οργανισμούς, εάν έρθουν σε επαφή με το δέρμα ή προκαλέσουν μόλυνση μέσω του αναπνευστικού συστήματος. Η παρασκευή τέτοιων φαρμάκων πρέπει να γίνεται με αυστηρούς όρους υγιεινής και ασφάλειας, από εξειδικευμένο προσωπικό με ειδικές επιστημονικές γνώσεις, με κατάλληλο εξοπλισμό και σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους. Διαφορετικά τίθεται ευθέως σε κίνδυνο η υγεία του προσωπικού των νοσηλευτικών ιδρυμάτων. Γι αυτόν ακριβώς το λόγο, με το ΠΔ 108/ 1993, ΦΕΚ Α 50/ 7 -4 -1993, προβλέπεται πως η παρασκευή χημειοθεραπευτικών φαρμάκων πρέπει να διενεργείται μόνον στο χώρο του νοσοκομειακού  φαρμακείου από τους νοσοκομειακούς φαρμακοποιούς. Για την παράνομη, από την πλευρά της Διοίκησης του νοσοκομείου, ανάθεση της χρήσης των κυτταροστατικών σκευασμάτων, οι νοσηλευτές κατέθεσαν σχετική αναφορά προς τον τότε Υπουργό Υγείας και προς τον Διοικητή της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας Θράκης (αρ. πρωτ. 5417/ 30 -3 -09), δίχως ωστόσο να βρεθεί μέχρι σήμερα κάποια λύση στο πρόβλημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου