Τετάρτη 30 Μαΐου 2012

Επικίνδυνες συνθήκες εργασίας στα Χειρουργεία του Θριασίου Νοσοκομείου

Από την Ενιαία Συνδικαλιστική Αγωνιστική Κίνηση Θριασίου Νοσοκομείου
Να ληφθούν άμεσα όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία της Υγείας των εργαζομένων
Όπως προκύπτει από το σχετικό έγγραφο του Τμήματος Ιατρικής της Εργασίας (Αρ. Πρωτ. 4115/Φ419), οι εργαζόμενοι στα Χειρουργεία του Θριασίου Νοσοκομείου εργάζονται μέσα σε ανθυγιεινές και επικίνδυνες συνθήκες.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με δειγματοληπτικές μετρήσεις των γιατρών εργασίας, ο αερισμός στο χώρο των Χειρουργείων είναι 4 – 5 λιγότερος από αυτόν που απαιτείται, για να επιτυγχάνεται η ελάττωση της συγκέντρωσης των αναισθητικών αερίων και η ανανέωση του αέρα στο χώρο.
Δεδομένου, ότι τα αναισθητικά αέρια είναι από τους επικίνδυνους χημικούς παράγοντες επαγγελματικού κινδύνου – είναι ηπατοτοξικά, νεφροτοξικά, εμβρυοτοξικά, προκαλούν αναιμίες, πολυνευρίτιδες, ελάττωση της προσοχής και της συγκέντρωσης κλπ. – είναι φανερό το μέγεθος του προβλήματος.
Μεγάλες ευθύνες έχουν οι κυβερνήσεις και οι διοικήσεις γιατί δεν παίρνουν ούτε τα στοιχειώδη μέτρα για την προστασία της Υγείας και Ασφάλειας των εργαζομένων, συνολικά στο Θριάσιο νοσοκομείο, με αποτέλεσμα να μεγιστοποιούνται οι συνέπειες από την έκθεση σε επαγγελματικούς παράγοντες κινδύνου.
Αδιαφορούν για τις καταγγελίες των συνδικαλιστών της παράταξης μας και των μελών της απερχόμενης Επιτροπής Υγιεινής και Ασφάλειας αλλά και για τις υποδείξεις των Επιθεωρητών του Κέντρου Πρόληψης Επαγγελματικού Κινδύνου για π.χ. τις χημειοθεραπείες στο Ουρολογικό Ιατρείο, τις απαράδεκτες συνθήκες στο χώρο των θερμαστών, την έλλειψη αερισμού και κλιματισμού στο χώρο της κουζίνας κλπ.
Ευθύνονται για τις μεγάλες ελλείψεις προσωπικού, την εντατικοποίηση της εργασίας, τις αλλεπάλληλες νυχτερινές βάρδιες και εφημερίες που αποτελούν σημαντικότατους παράγοντες επιβάρυνσης της υγείας των εργαζομένων.
Με ευθύνη των διοικήσεων δεν γίνεται ο ουσιαστικός και συστηματικός προληπτικός ιατρικός και εργαστηριακός έλεγχος όλων των εργαζομένων, όπως προβλέπεται και από την εργατική νομοθεσία.
Ευθύνη έχει και η πλειοψηφία του Σωματείου Εργαζομένων (ΠΑΣΚΕ – ΔΑΚΕ – ΚΙΒΩΤΟΣ) γιατί αδιαφορεί για την προστασία της Υγείας και Ασφάλειας των εργαζομένων και αφήνει ανενόχλητες τις διοικήσεις να παραβιάζουν ακόμα και τους στοιχειώδεις κανόνες Υγιεινής και Ασφάλειας. Αδιαφορεί και για την εκλογή νέας Επιτροπής Υγιεινής και Ασφάλειας, αφού η θητεία της απερχόμενης επιτροπής έχει λήξει προ πολλού.
Ζητάμε να ληφθούν άμεσα όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία της Υγείας και Ασφάλειας των εργαζομένων στα Χειρουργεία και συνολικά στο Θριάσιο νοσοκομείο:
● να γίνουν μετρήσεις αερισμού σε όλες τις θέσεις εργασίας των Χειρουργείων καθώς και μετρήσεις των αναισθητικών αερίων. Να βελτιωθεί ο αερισμός.
● να ξεκινήσει άμεσα  - και να επαναλαμβάνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα – προληπτικός ιατρικός και εργαστηριακός έλεγχος όλων των εργαζομένων
● να εκλεγεί νέα Επιτροπή Υγιεινής και Ασφάλειας
● να ληφθούν άμεσα μέτρα για την προστασία της Υγείας και Ασφάλειας των εργαζομένων, ξεκινώντας από τις απαράδεκτες συνθήκες διενέργειας των Χημειοθεραπειών.
● να γίνεται συστηματική καταγραφή των εργατικών ατυχημάτων, συστηματική καταγραφή και αναγγελία στην Επιθεώρηση των περιστατικών επαγγελματικών ασθενειών.
● να διαμορφωθεί Ιατρείου Εργασίας και να υλοποιείται το σύνολο των υποδείξεων των Ιατρών Εργασίας
● να προσληφθούν μόνιμοι Τεχνικοί Ασφαλείας. Καμία συνεργασία με ιδιωτικές ΕΞΥΠΠ. Να καταργηθούν οι ΕΞΥΠΠ.
● να δημιουργηθεί Κρατικό Σώμα Γιατρών και Νοσηλευτών Εργασίας και Τεχνικών Ασφαλείας στα πλαίσια ενός αποκλειστικά δημόσιου δωρεάν συστήματος Υγείας – Πρόνοιας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου