Παρασκευή 1 Ιουνίου 2012

Η1Ν1:«Αθωράκιστοι» γιατροί και νοσηλευτές

«Κινούμενη απειλή» αποτελούν εκατοντάδες εργαζόμενοι στα νοσοκομεία, αφού υπολογίζεται ότι στην καλύτερη περίπτωση ένας στους δέκα έχει εμβολιαστεί κατά της νέας γρίπης, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν από αυτούς οι ασθενείς!

Τα ποσοστά εμβολιασμού είναι τόσο χαμηλά που εργαζόμενοι τα χαρακτηρίζουν επικίνδυνα, αποκαλύπτοντας ότι πρόκειται για εγκληματική αμέλεια που κοστίζει ανθρώπινες ζωές. Οπως λένε, νοσηλευόμενοι είναι εκτεθειμένοι στον επικίνδυνο ιό Η1Ν1 και «κολλούν» θανατηφόρες ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις από εργαζομένους, επειδή οι τελευταίοι δεν θωρακίστηκαν μέσω του εμβολιασμού. Χαμηλό είναι ωστόσο και το ποσοστό εμβολιασμού του γενικού πληθυσμού, καθώς φέτος περιορίζεται στο 5,9%, έναντι 10% πέρσι.

Μετά τη μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων, νοσοκομειακοί γιατροί υποστηρίζουν ότι το υγειονομικό προσωπικό αναζητά εμβόλια, ενώ φαρμακοποιοί παρατηρούν ότι ευπαθή άτομα «τρέχουν» άρον άρον να εμβολιαστούν. Τα αντιγριπικά εμβόλια εξαντλήθηκαν στο νοσοκομείο «Γ. Παπανικολάου», ενώ αντι-ιικά φάρμακα δεν υπάρχουν ούτε για δείγμα στα φαρμακεία της Θεσσαλονίκης! Χτες ο αριθμός των θυμάτων του Η1Ν1 σε όλη τη χώρα εκτινάχτηκε στα 82, ενώ 127 άτομα νοσηλεύονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας.
Μονοψήφιο ποσοστό

«Αν και πήγαμε πόρτα - πόρτα στις κλινικές, με τα εμβόλια στο χέρι, τα αποτελέσματα από τον εμβολιασμό στην πρώτη φάση ήταν από απογοητευτικά έως απελπιστικά. Παρά τη μέγιστη δυνατή καμπάνια για να πείσουμε τους εργαζομένους στο κλινικό έργο να εμβολιαστούν, το ποσοστό που εμβολιάστηκε είναι μονοψήφιο. Οταν ζόρισαν τα πράγματα, δηλαδή με την αύξηση των σοβαρών περιστατικών, άρχισαν να ζητούν να εμβολιαστούν και καταναλώθηκαν όλα τα εμβόλια. Αυτά που στέλνει το υπουργείο Υγείας δεν επαρκούν και ζητήσαμε πρόσθετα. Το ποσοστό εμβολιασμού στα νοσοκομεία υπολογίζεται στο 5%. Πέρσι, παρά την αντιεμβολιαστική καμπάνια κυμάνθηκε στο 10%-15%», επισημαίνει στον «Α» ο επίκουρος καθηγητής Πνευμονολογίας και Λοιμωξιολογίας, πρόεδρος της Επιτροπής Λοιμώξεων στο «Γ. Παπανικολάου», Γιάννης Κιουμής.
Ο ίδιος δηλώνει ότι εμβολιάζεται συστηματικά όχι για να προφυλαχτεί ο ίδιος, αλλά κυρίως για να μη μεταδώσει τη νέα γρίπη σε νοσηλευόμενους σε περίπτωση που προσβληθεί. Η άρνηση του εμβολιασμού, σύμφωνα με γιατρούς, δεν οφείλεται τόσο στο μειωμένο αίσθημα ευθύνης του προσωπικού, αλλά εντάσσεται στο γενικότερο αρνητικό κλίμα που επικρατεί στον κλάδο της υγείας.
«Δεν μας άκουγαν...»
Καθυστερήσαμε, αλλά δεν είναι αργά για εμβολιασμό, υποστηρίζουν οι ειδικοί. Ορισμένοι παραδέχονται ότι έχουν καταγραφεί ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις που στοίχισαν τις ζωές ασθενών, αλλά θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί αν το προσωπικό είχε εμβολιαστεί. Εφόσον όμως ο εμβολιασμός δεν είναι υποχρεωτικός, οι γιατροί καλούνται να αποφασίσουν προσωπικά.
«Οταν προτρέπαμε τους εργαζομένους να εμβολιαστούν, δεν το έκαναν. Η κινητοποίηση άρχισε τις τελευταίες ημέρες, οπότε αναζωπυρώθηκε το ενδιαφέρον. Δεν είναι αργά. Η νέα γρίπη μεταδίδεται εύκολα λόγω έλλειψης επαρκούς ανοσίας και βρισκόμαστε στη φάση της κορύφωσης, που ίσως κρατήσει και μέχρι το Μάρτιο. Για πρώτη φορά συνιστάται από το ΚΕΕΛΠΝΟ ο αντιγριπικός εμβολιασμός καθ' όλη τη διάρκεια του χειμώνα», αναφέρει ο καθηγητής Παθολογίας - Λοιμωξιολογίας του ΑΠΘ στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, Παύλος Νικολαΐδης, χαρακτηρίζοντας ακατανόητες τις αιτίες της άρνησης εμβολιασμού.
«Χαλαρά τα μέτρα»
Ο παιδίατρος - λοιμωξιολόγος, διευθυντής της Παιδιατρικής Κλινικής του Νοσοκομείου Ειδικών Παθήσεων, Γιάννης Καβαλιώτης, τονίζει ότι μετά την περσινή βοή για τη νέα γρίπη -που έκανε ζημιά σε όλα τα εμβόλια- φέτος χαλάρωσαν ακόμη και τα γενικά μέτρα προφύλαξης από τις λοιμώξεις, τα οποία είχαν βοηθήσει στον περιορισμό της εξάπλωσης. «Το υπουργείο Υγείας δεν κινητοποιήθηκε, ενώ θα μπορούσε σε μέτριους τόνους να το υπενθυμίσει αντί να καλεί τώρα τον κόσμο να εμβολιαστεί. Οι γιατροί αρνούνται συστηματικά τον εμβολιασμό. Ακόμη και στο νοσοκομείο μας ελάχιστοι το κάνουν, το πολύ το 13% - 15%, ενώ θα έπρεπε να το κάνουν σε ποσοστό 100%. Πολλοί γιατροί νόσησαν φέτος και ίσως κάποιοι να μετέδωσαν τον ιό σε άλλους γιατρούς ή ασθενείς», υπογραμμίζει.
«Ηταν λάθος η παραμέληση του εμβολίου και απαράδεκτο να μην εμβολιάζονται οι υγειονομικοί. Ο σύλλογός μας είχε προχωρήσει σε συστάσεις πέρσι, αλλά φέτος δεν δόθηκε έμφαση από τις αρμόδιες αρχές», σχολιάζει ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, παιδίατρος Θανάσης Νικολαΐδης.
Αντι-ιικά τέλος!
Την ίδια ώρα, αντι-ιικά φάρμακα δεν υπάρχουν ούτε για δείγμα στα ράφια των φαρμακείων και τα λιγοστά που υπάρχουν λήγουν άμεσα, προειδοποιούν οι φαρμακοποιοί.
«Αν κάποιος αρρωστήσει από τη νέα γρίπη, δεν θα μπορέσει να πάρει θεραπεία παρά μόνον από τα νοσοκομεία. Κινδυνεύουν ζωές και το υπουργείο κωφεύει. Τα αντι-ιικά έχουν εξαντληθεί. Τα ελάχιστα που έχουμε λήγουν εντός του μήνα και δεν μπορούν να χορηγηθούν. Η υγεία και η ζωή του κόσμου κινδυνεύουν από τις ελλείψεις», τονίζει ο γραμματέας του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Διονύσης Ευγενίδης. Οπως προσθέτει, «το πρόβλημα παρατηρείται και σε άλλες πόλεις. Στα αντιγριπικά εμβόλια υπάρχει επάρκεια και η ζήτηση αυξάνεται, καθώς άτομα ευπαθή που το είχαν αμελήσει τρόμαξαν και εμβολιάζονται».
«Παραγγείλαμε εδώ και μήνες αντι-ιικά, αλλά οι εταιρίες δεν στέλνουν. Διαθέτουμε ένα από τα σκευάσματα μόνο», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΦΑ (Συνεταιρισμός Φαρμακοποιών) Θεσσαλονίκης, Λάζαρος Φαρσάκης.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΜΑΡΙΑ ΛΙΤΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου