Παρασκευή 1 Ιουνίου 2012

Εργασία σε βάρδιες: νεώτερα δεδομένα.


Ολοκληρώθηκε στο Τορόντο του Καναδά στα μέση Απρίλη ένα επιστημονικό συμπόσιο με ένα και μόνο θέμα: πώς επηρεάζει την υγεία μας η εργασία σε βάρδιες. Τα σημαντικότερα ευρήματα στα οποία κατέληξαν οι συμμετέχοντες με βάση τη διεθνή βιβλιογραφία συνοψίζονται ως εξής:

  • Η εργασία σε βάρδιες είναι συχνή: στην Αμερική και την Ευρώπη το 1/4 του εργατικού δυναμικού εργάζεται με βάρδιες
  • Η εργασία σε βάρδιες μπορεί να οδηγήσει σε διαταραχή και απώλεια ύπνου με συνέπεια τη νύστα και την κόπωση κατά την εργασία
  • Το 2007 η IARC κατέταξε (με βάση λιγοστά την εποχή εκείνη δεδομένα) την εργασία σε βάρδιες ως πιθανό καρκινογόνο για τον άνθρωπο (ομάδα 2Α). Οι μελέτες ως τώρα δείχνουν αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του μαστού σε γυναίκες που εργάζονται σε βάρδιες για >30 χρόνια.
  • Ο μηχανισμός πίσω από την καρκινογένεση φαίνεται να έχει να κάνει με τη διαταραχή του ρυθμιζόμενου από το φως ρυθμού έκκρισης της μελατονίνης καθώς και με τη διαταραχή των κιρκάδιων ρυθμών. Αυτό επιβεβαιώνεται και σε πειράματα με ζώα.
  • Υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι η εργασία σε βάρδιες απογευματινές, βραδινές, κυλιόμενες και ασυνεχείς σχετίζεται με αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης τραυματισμών στο χώρο εργασίας.
  • Αντίθετα, δεν φαίνεται ως τώρα να υπάρχει σαφής ένδειξη για συσχέτιση της εργασίας σε βάρδιες με εμφάνιση καρδιοπαθειών.
  • Επιπλέον, φαίνεται να υπάρχει μέτρια αρνητική συσχέτιση μεταξύ ανάπτυξης του εμβρύου και εργασίας σε βάρδιες για τις εγκυμονούσες εργαζόμενες.
Λόγω του μεγάλου μεγέθους του πληθυσμού που αφορά κα της πολυπλοκότητας του θέματος, νέες έρευνες αναμένονται με σκοπό να φωτίσουν τόσο το μέγεθος του κινδύνου από την εργασία σε βάρδιες όσο και να διαλευκάνουν τους μηχανισμούς πρόκλησης βλάβης στην ανθρώπινη υγεία.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου