Σάββατο 2 Ιουνίου 2012

Εμβόλια απαραίτητα για το νοσηλευτικό προσωπικό.

ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΕΜΒΟΛΙΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΣΕ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ACIP - HICPAC ΚΑΙ ΜΕ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ



Έρευνες που έχουν γίνει σε Ελληνικά Νοσοκομεία τεκμηριώνουν τη χαμηλή συμμόρφωση του νοσηλευτικού προσωπικού στη τήρηση του προγράμματος εμβολιαστικής κάλυψης του. Σύμφωνα με το CDC πολλοί εργαζόμενοι υγειονομικής περίθαλψης (συμπεριλαμβανομένων του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού, των εργαζόμενων που δουλεύουν στα μικροβιολογικά εργαστήρια, κτλ), θα πρέπει να είναι καλυμμένοι εμβολιαστικά διότι λόγω της επαφής τους με μολυσμένους ασθενείς και μολυσματικό υλικό από τους ασθενείς, είναι πιθανό να μολυνθούν και να νοσήσουν (CDC 2007).

Το πρόγραμμα εμβολιαστικής κάλυψης στους εργαζόμενους υγειονομικής περίθαλψης, θα πρέπει να πραγματοποιείται σε όλα τα νοσοκομεία για την προστασία της υγείας του προσωπικού αλλά και για την προστασία των ασθενών από τυχόν μετάδοση μόλυνσης από τους εργαζόμενους υγειονομικής περίθαλψης (Verna L. Rose 1998, ΚΕΕΛΠΝΟ 2002, CDC 2007, Michael D. Decker et al n.d, p.1383).
Σύμφωνα με τη Συμβουλευτική Επιτροπή Εμβολιασμού (ICIP) και τη Συμβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου Μόλυνσης Νοσοκομείων (HICPAC), "οι εργαζόμενοι υγειονομικής περίθαλψης λόγω της επαφής τους με νοσούντες ασθενείς και με μολυσματικό υλικό, θα πρέπει να καλύπτονται εμβολιαστικά για συγκεκριμένες νόσους όπως ιλαρά-παρωτίτιδα-ερυθρά, ηπατίτιδα Β, γρίπη, φυματίωση, διφθερίτιδα και τέτανο." (Verna L. Rose 1998, Michael D. Decker et al n.d, p.1383 )
Συγκεκριμένα στην Ελλάδα, οι εργαζόμενοι υγειονομικής περίθαλψης θα πρέπει να έχουν καλυφθεί με τα εμβόλια διφθερίτιδας, τετάνου, ηπατίτιδας Β, γρίπης και φυματίωσης (ΦΕΚ 2053/24-11-1999), ο επαναληπτικός εμβολιασμός πρέπει να γίνεται σε όλους τους ενήλικες και κυρίως στα άτομα υψηλού κινδύνου όπως είναι οι επαγγελματίες υγείας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου