Σάββατο 2 Ιουνίου 2012

Nοσοκομειακά απόβλητα : κίνδυνοι για την υγεία των εργαζομένων.


ΣΤΟΥΣ ΑΣΤΙΚΟΥΣ ΚΑΔΟΥΣ ΚΑΤΑΛΗΓΟΥΝ ΑΝΑΛΩΣΙΜΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ!

   Σοκ, προκαλούν τα συμπεράσματα μελέτης, σχετικά με τη διαχείριση των αποβλήτων συγκεκριμένων δημοσίων και ιδιωτικών νοσοκομείων της Πρωτεύουσας. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε το διάστημα Μαΐου – Ιουνίου του 2007 και βασίζεται στα ημερήσια ζυγολόγια των αποτεφρωτήρων δεκάδων δημοσίων και ιδιωτικών νοσοκομείων της Αθήνας.


   Τόσο, στα ιδιωτικά όσο και στα δημόσια νοσοκομεία, η μέση ποσότητα των αποβλήτων, εμφανίζεται ταυτόσημη: 240 γραμμάρια ανά κλίνη. Παρόλα αυτά, κατά την εν λόγω χρονική περίοδο δύο δημόσια και δύο ιδιωτικά νοσοκομεία, είναι φανερό πως παρανομούσαν συστηματικά, καθώς ήταν σαν να μην είχαν απόβλητα!
Ας δούμε τα στοιχεία πιο αναλυτικά:

• Ευαγγελισμός (1000 κλίνες): Εμφανίζει απόβλητα, της τάξης των 4,2 γραμμαρίων ανά κλίνη
• Λαϊκό (600 κλίνες): Εμφανίζει απόβλητα, της τάξης των... 0,14 γραμμαρίων ανά κλίνη
• Κεντρική Κλινική Αθηνών: Εμφανίζει απόβλητα της τάξης των 1,2 γραμμαρίων ανά κλίνη
• Βουγιουκλάκειο: Εμφανίζει απόβλητα της τάξης του 1 γραμμαρίου ανά κλίνη
   Από ότι φαίνεται λοιπόν, οι διοικήσεις δημοσίων και ιδιωτικών νοσοκομείων, συστηματικά παρανομούν θέτοντας σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία, πετώντας τα νοσοκομειακά απόβλητα...στους κάδους! Έτσι, οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα αλλά και οι περαστικοί παίζουν καθημερινά τη ζωή τους κορώνα – γράμματα!
    Αυτό άλλωστε έχουν καταγγείλει κατά καιρούς, και οι κάτοικοι του 7ου Δημοτικού Διαμερίσματος του Δήμου Αθηναίων (περιοχή Αμπελόκηποι), όπου βρίσκονται πολλά δημόσια νοσοκομεία της πρωτεύουσας. Μάλιστα, ενώ έχουν γίνει και κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις, δεν έχει υπάρξει κανένα ορατό αποτέλεσμα...

Η νομοθεσία για τα νοσοκομειακά απόβλητα

   Σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία, τα επικίνδυνα νοσοκομειακά απόβλητα στην Ελλάδα αποτελούνται από τρεις κύριες κατηγορίες: τα αποκλειστικά μολυσματικού χαρακτήρα, τα μολυσματικά/τοξικάκαι τα αποκλειστικά τοξικού χαρακτήρα, ενώ υπάρχουν και τα μη επικίνδυνα απόβλητα νοσοκομείων αστικού χαρακτήρα.

   Εάν δεν υπάρχει διαχωρισμός των αποβλήτων εντός των υγειονομικών μονάδων, κάτι το οποίο απαιτείται από τη νομοθεσία, τότε αυτά θα πρέπει να αποτεφρώνονται σε κεντρικές μονάδες αποτέφρωσης με συγκεκριμένες προδιαγραφές λειτουργίας. Στην περίπτωση που υπάρχει διαχωρισμός εντός της υγειονομικής μονάδας, τότε τα διαχωρισθέντα μολυσματικά απόβλητα, και μόνον αυτά, μπορούν να αποστειρωθούν σε κεντρικές μονάδες αποστείρωσης ή εντός των υγειονομικών μονάδων. Στη συνέχεια, τα αποστειρωμένα απόβλητα μπορούν να οδηγηθούν σε χώρους υγειονομικής ταφής. Τα υπόλοιπα νοσοκομειακά απόβλητα πρέπει οπωσδήποτε να αποτεφρώνονται. Σε γενικές γραμμές, οι υγειονομικές μονάδες της Ελλάδας δεν διαχωρίζουν αποτελεσματικά τα απόβλητά τους, αν και αναφέρεται ότι το 33% από αυτές διαθέτουν μονάδες αποστείρωσης. Η απευθείας διάθεση του συνόλου των νοσοκομειακών αποβλήτων σε χώρους υγειονομικής ταφής αστικών απορριμμάτων είναι σε κάθε περίπτωση παράνομη. Ο μόνος αποτεφρωτήρας νοσοκομειακών αποβλήτων στην Ελλάδα βρίσκεται στα Ανω Λιόσια (ΑΠΟΤΕΦΡΩΤΗΡΑΣ Α.Ε.), λειτουργεί με υψηλές προδιαγραφές και δέχεται απόβλητα από νοσοκομεία όλης της Ελλάδας. Ο αποτεφρωτήρας χρεώνει περίπου 1.700 ευρώ ανά τόνο εισερχομένων νοσοκομειακών αποβλήτων.

Ταυτότητα της μελέτης και του ερευνητή

   Η μελέτη διενεργήθηκε από το επίκουρο καθηγητή Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων, του τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης (ΔΠΘ) Δημήτρη Κομίλη.Δημοσιεύτηκε στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό "Waste Management and Research" και παρουσιάστηκε στο 2ο Διεθνές Συνέδριο Επικίνδυνων Αποβλήτων στα Χανιά.


http://www.iskra.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=1939:2010-12-28-15-58-04&catid=78:ygeia&Itemid=178

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου