Παρασκευή 1 Ιουνίου 2012

Γιατροί και νοσηλευτές: όταν κολλάς τη νέα γρίπη στο χώρο εργασίας σου.


Ρέθυμνο, Κως, Ρόδος: μερικές μόνο πόλεις στα δημόσια νοσοκομεία των οποίων εργάζονται ιατροί και νοσηλευτές που κόλλησαν το νέο ιο. Το διαβάσαμε στο AlphaTV:

"Την ίδια ώρα, με μάσκες κυκλοφορούν άπαντες στο νοσοκομείο του Ρεθύμνου, όπου τέσσερις γιατροί και δύο νοσηλευτές βρέθηκαν θετικοί στον ιό της νέας γρίπης. Μία αφίσα στην είσοδο του νοσοκομείου προειδοποιεί τους επισκέπτες για το ιό, γιατροί και εργαζόμενοι όμως ανησυχούν περισσότερο για το ίδιο το νοσοκομείο, καθώς όπως είπαν τόσο ο πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών ΕΣΥ του Νοσοκομείου Ρεθύμνου Ανδρέας Ξάνθος, όσο και ο πρόεδρος των Εργαζομένων στο νοσοκομείο Αντώνης Φουρναράκης, τυχόν εξάπλωση του μικροβίου θα οδηγήσει στο κλείσιμο του νοσοκομείου. Αλλά και στο νοσοκομείο της Κω κανένας δεν μπαίνει χωρίς μάσκα.
Αυτή είναι η ελάχιστη προφύλαξη, που μπορούν να συστήσουν σε ασθενείς και επισκέπτες οι γιατροί του νοσοκομείου, καθώς ήδη δύο συνάδερφοί τους βρέθηκαν θετικοί στο ιό και όπως έκανε γνωστό ο πρόεδρος της Επιτροπής Λοιμώξεων του νοσοκομείου Νίκος Μαυροειδής, έχουν τεθεί σε κατ'  οίκον απομόνωση και ακολουθούν θεραπευτική αγωγή. Το νοσοκομείο της Κω δεν διαθέτει Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, μολονότι το νησί δέχεται μεγάλο αριθμό τουριστών τους καλοκαιρινούς μήνες. Το μόνο που υπάρχει, είναι ένας θάλαμος απομόνωσης. Εν τω μεταξύ, στο νοσοκομείο της Ρόδου όπως καταγγέλλει η πρόεδρος των εργαζομένων Καλαμάτα Κούρτη, γιατροί εξέταζαν επί 3 ολόκληρες ημέρες ασθενείς, ενώ ήταν και οι ίδιοι θετικοί στο ιό της νέας γρίπης".
Έχουμε ξαναπεί από αυτό εδώ το blog ότι τα επαγγέλματα υγείας είναι υψηλού κινδύνου για νόσηση των εμπλεκομένων από μολυσματικές νόσους. Το πρόβλημα εδώ είναι ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση, όλοι αυτοί οι εργαζόμενοι είναι "ξεκρέμαστοι". Πέρα ελαχίστων εξαιρέσεων όπου έχει γίνει ενημέρωση για τη νέα γρίπη και έχουν δοθεί μέτρα ατομικής προστασίας, οι γιατροί της πρωτοβάθμιας περίθαλψης σε όλη σχεδόν τη χώρα δεν έχουν τη δυνατότητα να προφυλάξουν τους εαυτούς τους και κατά συνέπεια και τη δημόσια υγεία. Τα δημόσια νοσοκομεία στερούνται στο σύνολό τους σχεδόν τον απαραίτητο εξοπλισμό (γάντια και μάσκες είναι πολυτέλεια, ακόμα και σε μεγάλα τριτοβάθμια νοσοκομεία της πρωτεύουσας). Επιπλέον, ο χρόνος λόγω εξαιρετικού φόρτου εργασίας δεν αρκεί για να γίνει σωστή εκτίμηση, με αποτέλεσμα να χάνονται περιστατικά γρίπης, που επιστρέφουν στην κοινότητα και μολύνουν κι άλλους. Ιδιαίτερο κίνδυνο έχουν οι νέοι γιατροί και οι άπειροι νοσηλευτές που είναι στην πρώτη γραμμή (στην υποδοχή των περιστατικών) και που συχνά παραμελούν τα απαραίτητα μέσα ατομικής προστασίας.
Τι πρέπει να γίνει; 
  • Εκπαίδευση προς τους ιατρούς και νοσηλευτές για σωστή προστασία του εαυτού τους. Εδώ ισχύει ότι και σε όλα επαγγέλματα, από τον μπετατζή ως τον αεροπόρο: ΠΡΩΤΑ Η ΑΣΦΑΛΕΙΑ (safety first). Ένας άρρωστος γιατρος ή ένας νοσηλευτής που νοσεί δεν είναι μόνο άχρηστος, αλλά και επικίνδυνος.
  • Ενεργοποίηση των υπηρεσιών υγείας και ασφάλειας των νοσοκομείων (αλήθεια, πόσα νοσοκομεία έχουν ιατρό εργασίας;) για τον περιοδικό έλεγχο της υγείας των εργαζομένων, την ενημέρωσή του προσωπικού και την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών προς τις διοικήσεις σχετικά με τα μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται και να τηρούνται
  • Παροχή εξοπλισμού και υλικού στα νοσοκομεία όλης της χώρας. Ακόμα κι αν δεν υπήρχαν θάλαμοι αρνητικής πίεσης, σκάφανδρα κλπ, τα απλά γάντια και οι στοιχειώδεις κανόνες σωστού πλυσίματος των χεριών θα έκαναν διαφορά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου