Σάββατο 2 Ιουνίου 2012

Χημειοθεραπείες σε βάρος ασθενών και νοσηλευτών στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου.

Χθες στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου έγινε έλεγχος από τους επιθεωρητές υγείας του υγειονομικού τομέα για το θέμα των χημειοθεραπειών. Ο έλεγχος διενεργήθηκε έπειτα από την καταγγελία του Συλλόγου Νοσηλευτών Ρεθύμνου στις 5/07/2010, η οποία αφορούσε τη μεταφορά της μονάδας χημειοθεραπειών στον παθολογικό τομέα, σε χώρο που δεν πληροί τις προδιαγραφές ασφαλείας για τους νοσηλευόμενους αλλά και για τους εργαζομένους.
 
Κατά τη διάρκεια του ελέγχου, οι επιθεωρητές διαπίστωσαν τα όσα είχε καταγγείλει ο Σύλλογος Νοσηλευτών. Είδαν επίσης ότι είναι παντελής η έλλειψη μέσων ατομικής προστασίας (Μ.Α.Π.) για τους νοσηλευτές ακόμη και τώρα μετά από τα όσα έχουν γίνει, καθώς το θέμα έχει πάρει πια διαστάσεις. 

Ο Σύλλογος Νοσηλευτών δήλωσε προς τους επιθεωρητές για ακόμη μία φορά ότι όχι μόνο δεν επιθυμεί να πάψουν να γίνονται χημειοθεραπείες στο νοσοκομείο, άλλα αντιθέτως επιθυμεί: 

1. Να τροποποιηθεί ο οργανισμός του νοσοκομείου και να συμπεριλήφθη η μονάδα χημειοθεραπείας σε αυτόν.

2. Να προσληφθεί γιατρός εργασίας στο νοσοκομείο. 

3. Το προσωπικό να επιλεγεί από τον γιατρό εργασίας, σύμφωνα με τα κριτήρια που ορίζουν τα πρωτόκολλα για το συγκεκριμένο τμήμα.

4. Να προσληφθεί ογκολόγος στο νοσοκομείο.

5. Οι διαλύσεις των κυτταροστατικών να γίνονται από τους φαρμακοποιούς στον ειδικό θάλαμο βιολογικής ασφάλειας και σύμφωνα με τις οδηγίες του υπεύθυνου ογκολόγου.

6. Το νοσοκομείο να φροντίσει να προμηθευθεί τα ανάλογα μέσα ατομικής προστασίας. 

7. Η χωροθέτηση του εν λόγω τμήματος να γίνει σύμφωνα με ό,τι ορίζει ο νόμος και με την επίβλεψη του γιατρού εργασίας και του τεχνικού ασφαλείας, και όχι σύμφωνα με το τι βολεύει.

8. Το νοσηλευτικό προσωπικό, που θα ασχοληθεί με τα κυτταροστατικά, καθώς και όλοι όσοι συμμετέχουν στην διαδικασία (καθαρίστριες, πλύντες, εργάτες, βοηθ. νοσηλευτών, κ.τ.λ.) να εκπαιδευτούν και να τους γίνονται εξετάσεις ως ο νόμος ορίζει.
 
Παράλληλα οι επιθεωρητές έλεγξαν και τον χώρο του ουρολογικού ιατρείου, καθώς εκεί η διάλυση και η χορήγηση των κυτταροστατικών γίνεται στο καρότσι της νοσηλεύτριας! Μετά την ολοκλήρωση του ελέγχου και αφού ενημερώθηκαν και από τη διοίκηση του Νοσοκομείου Ρεθύμνου αποχώρησαν.

Ο Σύλλογος Νοσηλευτών δηλώνει για άλλη μία φορά, μήπως και κάποιος τον ακούσει, ότι επιθυμεί την συνεργασία και θα είναι αρωγός σε οποιαδήποτε προσπάθεια, από οποιονδήποτε, που θα έχει ως στόχο την προαγωγή της δημόσιας υγείας, την καλύτερη εξυπηρέτηση των ασθενών και την προαγωγή και προάσπιση των δικαιωμάτων των νοσηλευτών.




http://www.zougla.gr/page.ashx?pid=2&aid=205618&cid=4

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου