Σάββατο 2 Ιουνίου 2012

ΘΕΑΓΕΝΕΙΟ Διαμαρτυρία νοσηλευτών για τις χημειοθεραπείες.

Όπως καταγγέλλουν, εδώ και χρόνια είναι αναγκασμένοι να κάνουν οι ίδιοι τη διάλυση των φαρμάκων αυτών, καθήκον το οποίο, βάσει νόμου, ανήκει στους φαρμακοποιούς του νοσηλευτικού ιδρύματος. 
Ωστόσο, ο αριθμός των φαρμακοποιών δεν επαρκεί για να καλύψει τις χημειοθεραπείες ενός τόσο μεγάλου ογκολογικού νοσοκομείου, με αποτέλεσμα οι νοσηλευτές να είναι αναγκασμένοι να διενεργούν παράνομα τη διάλυση των κυτταροστατικών φαρμάκων. 

Επιπλέον τονίζουν ότι οι νοσηλεύτριες έχουν αποκτήσει εμπειρία σχετικά με τη διάλυση φαρμάκων για τους καρκινοπαθείς, ωστόσο οι γνώσεις και οι σπουδές τους στη Φαρμακολογία διαρκούν μόλις έξι μήνες, σε αντίθεση με τους φαρμακοποιούς που εξειδικεύονται. 
Η οριστική επίλυση του προβλήματος αυτού ήταν ένα από τα κύρια αιτήματα της χθεσινής κινητοποίησης των εργαζομένων του Θεαγενείου. Από τις 7.00 έως τις 11.00 το πρωί οι εργαζόμενοι πραγματοποίησαν ανοιχτή γενική συνέλευση, ενώ στις 9.15 απέκλεισαν συμβολικά για δέκα λεπτά την οδό Παπαναστασίου, στο ύψος του νοσοκομείου. Αποτέλεσμα της κινητοποίησης ήταν να υπάρξει καθυστέρηση στις προγραμματισμένες εξετάσεις των ασθενών.   

ΧΡΟΝΙΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ “Το πρόβλημα αυτό μάς ταλαιπωρεί επί χρόνια. Με γραπτή εντολή του διοικητή, ο οποίος βασίζεται στον δημοσιοϋπαλληλικό κώδικα (νόμος 3528/2007, άρθρο 30), μάς έχει ανατεθεί η διάλυση των κυτταροστατικών φαρμάκων. Πριν λίγες ημέρες στείλαμε εξώδικο στον υπουργό Υγείας, ενώ περιμένουμε εδώ και τρεις μήνες για μία συνάντηση μαζί του”, δηλώνει στη “Μ” η πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στο Θεαγένειο Χαρούλα Σαραϊλή. 
Παράλληλα εξηγεί ότι στο Θεαγένειο εργάζονται πέντε φαρμακοποιοί, οι οποίοι δεν ασχολούνται με τη διάλυση των κυτταροστατικών φαρμάκων, διότι δεν προλαβαίνουν λόγω φόρτου εργασίας. 
“Προσωρινή και άμεση λύση, αλλά όχι οριστική, θα ήταν να γίνει αλλαγή της νομοθεσίας και να υπάρχει η δυνατότητα προκήρυξης θέσεων επικουρικών φαρμακοποιών και βοηθών φαρμακοποιών στα νοσοκομεία”, λέει η κ. Σαραϊλή. 
Ένα άλλο αίτημα των εργαζομένων του “Θεαγενείου” είναι η πρόσληψη μόνιμου προσωπικού. Σύμφωνα με την κ. Σραϊλή, αυτή τη στιγμή υπάρχουν 160 κενές θέσεις νοσηλευτριών και 200 κενές θέσεις διοικητικού, παραϊατρικού και βοηθητικού προσωπικού, ενώ λείπουν και 34 γιατροί του ΕΣΥ. 
Στο μεταξύ χθες η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Σανιδά για διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών των διοικήσεων των νοσοκομείων που παρανομούν με τα ωράρια εργασίας, εξουθενώνοντας τους εργαζόμενους και θέτοντας σε κίνδυνο τις ασφαλείς συνθήκες νοσηλείας.


http://www.makthes.gr/news/reportage/38431/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου