Παρασκευή 1 Ιουνίου 2012

Ανυπεράσπιστοι οι εργαζόμενοι απέναντι σε χιλιάδες κινδύνους


Αποκαλυπτικά τα στοιχεία, που παρουσιάστηκαν σε χτεσινή ημερίδα στον «Ευαγγελισμό»
 Στο βήμα, ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Ηλίας Σιώρας

Ανυπεράσπιστοι μπροστά στους επαγγελματικούς κινδύνους που απειλούν την υγεία και τη ζωή τους, βρίσκονται οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία.
 Η έννοια της Υγιεινής και Ασφάλειας για τους εργαζόμενους δεν υπάρχει ούτε καν στα χαρτιά για τα νοσοκομεία - επιχειρήσεις, που στο κυνήγι του τζίρου λειτουργούν πλέον εμπορευματοποιημένα, με εκτεταμένες ιδιωτικοποιήσεις, με τεράστιες ελλείψεις προσωπικού και με την εντατικοποίηση της δουλιάς του υπάρχοντος προσωπικού.

Έτσι, οι εργαζόμενοι δουλεύουν σε επικίνδυνες συνθήκες, σε υπόγειους χώρους, με ελάχιστο φωτισμό, χωρίς επαρκή εξαερισμό και σε υψηλές θερμοκρασίες, υποφέρουν από μυοσκελετικά προβλήματα, δέχονται ακτινοβολία, έρχονται σε επαφή με χημικά και μολυσματικές ασθένειες, δουλεύουν διπλοβάρδιες και τριπλοβάρδιες, οδηγούνται σε σωματική και ψυχολογική εξουθένωση.
Η δραματική απουσία μέτρων Υγιεινής και Ασφάλειας συνολικά για τους εργαζόμενους στα δημόσια νοσοκομεία, η παραβίαση ακόμα και των όποιων ανεπαρκών νόμων, αλλά και η απαίτηση για το χαρακτηρισμό των νοσοκομείων ως χώρων επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας και την ένταξη των υγειονομικών στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, με παράλληλη λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων για την προστασία της υγείας των εργαζομένων, αναδείχτηκαν σε ημερίδα, που πραγματοποιήθηκε χτες στον«Ευαγγελισμό». Την ημερίδα, με τίτλο: «Ζητήματα Υγιεινής και Ασφάλειας της εργασίας σε νοσοκομεία. Προβλήματα και προοπτικές», διοργάνωσε το Σωματείο Εργαζομένων (ΣΕΝΕ), η Επιτροπή Υγιεινής και Ασφάλειας και η 5μελής Επιτροπή ΕΙΝΑΠ του νοσοκομείου. Πρόκειται για την πρώτη ημερίδα που γίνεται σε νοσοκομείο, όχι αποκλειστικά στα πλαίσια της διεκδίκησης επιμέρους αιτημάτων, αλλά στα πλαίσια της συνολικότερης διεκδίκησης μέτρων Υγιεινής και Ασφάλειας στα νοσοκομεία.
Συνθήκες βαριάς βιομηχανίας!
«Η Υγιεινή και Ασφάλεια στα νοσοκομεία βρίσκεται ακόμα σε εμβρυικό, αν όχι σε ανύπαρκτο στάδιο. Μόνο στο Θριάσιο υπάρχει γιατρός Εργασίας», υπογράμμισε, ανοίγοντας την ημερίδα εκ μέρους της Επιτροπής Υγιεινής και Ασφάλειας, η Βιβή Πασχάλη.Η Επιτροπή λειτουργεί ενάμιση χρόνο, αλλά ακόμα δεν έχει ...βρεθεί γραφείο για να στεγαστεί, ενώ τα αιτήματα προς τη διοίκηση (πρόσληψη γιατρών Εργασίας και τεχνικών Ασφαλείας, εμβολιασμός εργαζομένων κ.ά.) παραμένουν «εκκρεμή». Αλλά ο διοικητής του νοσοκομείου Μ. Τούμπης δικαιολογήθηκε, λέγοντας ότι είναι αρωγός της Επιτροπής και ότι οι απαραίτητες προσλήψεις προσωπικού καθυστερούν, γιατί οι διαδικασίες πρόσληψης είναι χρονοβόρες.
Αίσθηση προκάλεσαν τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας, που παρουσίασε στην ημερίδα ο Χρήστος Χατζής, γιατρός Εργασίας. Οπως είπε, στα νοσοκομεία στην ΕΕ, το ποσοστό ατυχημάτων είναι κατά 34% υψηλότερο από το μέσο όρο άλλων κλάδων, ενώ ο χώρος παρουσιάζει το μεγαλύτερο ποσοστό μυοσκελετικών παθήσεων, απ' όλους τους κλάδους εργασίας ακόμα και από τον κλάδο των κατασκευών! Ο κλάδος της Υγείας επίσης είναι απ' τους πλέον βεβαρημένους σε προβλήματα υγείας που σχετίζονται με την εργασία, όπως το επαγγελματικό στρες, το σύνδρομο της επαγγελματικής εξουθένωσης, η κατάθλιψη κ.ά.
Περίπου 3.000 παράγοντες στα νοσοκομεία μπορεί να προκαλέσουν αλλεργίες, δερματοπάθειες και άσθμα, ενώ είναι ιδιαίτερα ανησυχητικός ο κίνδυνος ανάπτυξης καρκίνου, είπε αναφερόμενος στο νοσηρό περιβάλλον των νοσοκομείων ο Σταύρος Κυριαζής, μέλος της Επιτροπής Υγιεινής και Ασφάλειας της ΠΟΕΔΗΝ.
Συνολική η απαξίωση της Υγιεινής
«Στην Υγιεινή και Ασφάλεια, τα νοσοκομεία θα μπορούσαμε να τα παρομοιάσουμε με τα εργοστάσια», είπε ο Σπ. Δρίβας, γιατρός Εργασίας, μέλος του ΔΣ της Ελληνικής Εταιρίας Ιατρικής της Εργασίας και του Περιβάλλοντος και αναφέρθηκε αναλυτικά στους βλαπτικούς παράγοντες για την υγεία των εργαζομένων.
«Το κράτος είναι ο μεγαλύτερος παραβάτης της νομοθεσίας για την Υγιεινή και Ασφάλεια», τόνισε η Ε. Γεωργιάδου, μηχανικός Ασφαλείας, γραμματέας του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών. «Το πρόβλημα ότι δε λαμβάνονται μέτρα για την υγεία των εργαζομένων δεν είναι τεχνοκρατικό. Το ζήτημα είναι ποιο είναι το κριτήριο για να ληφθούν ή να μη ληφθούν μέτρα. Αν η υγεία είναι κοινωνικό αγαθό ή εμπόρευμα», υπογράμμισε.
Στην ημερίδα αναφέρθηκε ότι για τις επαγγελματικές ασθένειες δεν υπάρχει ασφαλιστική νομοθεσία για το σύνολο των περίπου 300 ασφαλιστικών φορέων της χώρας, με μοναδική εξαίρεση το ΙΚΑ! Και εκεί όμως καταγράφονται μόλις 39 από τις 3.500 καταγεγραμμένες επαγγελματικές ασθένειες. Σε σύνολο 45.000 κλινών σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, δεν υπάρχει ούτε μια μονάδα που να ασχολείται με την αντιμετώπιση των επαγγελματικών ασθενειών. Το Ινστιτούτο Ερευνας Νοσημάτων Θώρακος υποβαθμίζεται συνεχώς. Οι ειδικευμένοι γιατροί Εργασίας είναι ελάχιστοι, ενώ οι άμεσες ανάγκες σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα ξεπερνούν τους 2.500.
Απαιτείται αγώνας των εργαζομένων
«Η προάσπιση της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων είναι σε πλήρη αντίθεση με την προάσπιση της κερδοφορίας των εργοδοτών, είτε αυτοί είναι ιδιώτες, είτε το ίδιο το κράτος», τόνισε η Κατερίνα Μιχαλιού, μέλος του Τμήματος Υγείας - Πρόνοιας της ΚΕ του ΚΚΕ. «Η ουσιαστική προστασία και η προαγωγή της υγείας των εργαζομένων στους χώρους δουλιάς είναι άμεσα συνδεδεμένη με τη λειτουργία ενός δημόσιου και δωρεάν συστήματος Υγείας και την ύπαρξη καθολικής υποχρεωτικής ασφάλισης. Ο αγώνας για τη συγκρότηση ενός τέτοιου συστήματος Υγείας αφορά το σύνολο των εργαζομένων και κυρίως τους εργαζόμενους στην Υγεία. Ο στόχος αυτός είναι άρρηκτα δεμένος με την ανατροπή της λογικής που αντιλαμβάνεται τους εργαζόμενους ως αναλώσιμο είδος και επιδιώκει τη μέγιστη εκμετάλλευσή τους με οποιεσδήποτε επιπτώσεις στην υγεία και την ασφάλειά τους. Γι' αυτό ο αγώνας των εργαζομένων απαιτείται να επιδιώκει, όχι μόνο την αλλαγή συσχετισμών στο εργατικό κίνημα, αλλά τη δημιουργία ισχυρού μετώπου για την ανατροπή των φορέων της παραπάνω λογικής, για την κοινωνικοποίηση των βασικών μέσων παραγωγής και το σχεδιασμό της λαϊκής οικονομίας, με γνώμονα την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών».
«Ο "Ευαγγελισμός" και συνολικά τα νοσοκομεία έχουν όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά της "βαριάς βιομηχανίας" για τους εργαζόμενους», επισήμανε οΗλίας Σιώρας, πρόεδρος του ΣΕΝΕ. Αναφέρθηκε αναλυτικά και με στοιχεία στις επικίνδυνες συνθήκες εργασίας στο σύνολο του νοσοκομείου, αλλά και στην εντατικοποίηση της δουλιάς. «Εντατικοποίηση, φθορά της υγείας, άγχος, εμφράγματα, εντάσεις και τόσα άλλα επιβλαβή, στο όνομα της ανταγωνιστικότητας. Γιατί τα νοσοκομεία κατά την κρατούσα εδώ και χρόνια αντίληψη πρέπει να γίνουν επιχειρήσεις, να δρουν ανταγωνιστικά στον ιδιωτικό τομέα. Είναι λανθασμένη η αντίληψη ότι αν πάρουμε ανθυγιεινό επίδομα 170 ευρώ λύθηκε το πρόβλημα της ανθυγιεινής εργασίας. Για μας, προκύπτει ζήτημα άμεσης δράσης», τόνισε.
«Η ζωή και η υγεία των εργαζομένων αποτελεί ζήτημα πρώτης γραμμής. Δε δεχόμαστε ότι μπορεί να εντάσσεται σε επιδιώξεις αύξησης της κερδοφορίας, ούτε βέβαια να εξαρτάται από τους στόχους ανταγωνιστικότητας των νοσοκομείων - επιχειρήσεων. Αντίθετα, εκ των πραγμάτων, είναι πεδίο ταξικής πάλης», υπογράμμισαν, κλείνοντας την ημερίδα οι διοργανωτές. Και κάλεσαν τους εργαζόμενους να παλέψουν για:
  • Δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας - Πρόνοιας για όλους.
  • Πρόσληψη μόνιμου προσωπικού. Σταθερή δουλιά με πλήρη δικαιώματα.
  • Χαρακτηρισμό των νοσοκομείων ως χώρων επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας και την ένταξη των υγειονομικών στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα.
  • Λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων για την προστασία της υγείας των εργαζομένων.
  • Αμεση προκήρυξη θέσεων γιατρών Εργασίας και τεχνικών Ασφαλείας με πλήρη και αποκλειστική απασχόληση σε κάθε χώρο.
  • Καθιέρωση της εργοδοτικής εισφοράς για ασφαλιστική κάλυψη του επαγγελματικού κινδύνου.
  • 30ωρο - 5ήμερο - 6ωρο.
Στην ημερίδα παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, εκπρόσωποι κομμάτων, συνδικαλιστικών φορέων και Επιτροπών Υγιεινής και Ασφάλειας διάφορων νοσοκομείων.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου