Παρασκευή 1 Ιουνίου 2012

Επικίνδυνη για την υγεία η εργασία σε βάρδιες.


Η απορύθμιση του βιολογικού ρολογιού αυξάνει τα επίπεδα σακχάρου προκαλώντας διαβήτη και παχυσαρκία.

Τα άτομα που εργάζονται σε βάρδιες αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο διαβήτη και παχυσαρκίας. Την προειδοποίηση αυτή απευθύνουν ερευνητές του Νοσοκομείου Brigham and Women’s στη Βοστόνη με δημοσίευσή τους στην επιθεώρηση «Science Translational Medicine».

Προσομοίωση της ζωής σε… βάρδιες

Οι επιστήμονες έκαναν… άνω-κάτω τη ζωή 21 ατόμων. Ουσιαστικώς έβαλαν τους εθελοντές σε ένα πρόγραμμα που προσομοίαζε με εκείνο που ακολουθούν τα άτομα που δουλεύουν σε βάρδιες σε ό,τι αφορούσε τον ύπνο αλλά και τα γεύματά τους.
Συγκεκριμένα τα άτομα που συμμετείχαν στη μελέτη ξεκίνησαν με το να κοιμούνται 10 ώρες κάθε νύχτα. Στη συνέχεια αναγκάστηκαν να ακολουθήσουν ένα πρόγραμμα που αποσυντόνιζε τον ύπνο και το βιολογικό ρολόι τους. Η ημέρα τους… επιμηκύνθηκε και έφθασε στις 28 ώρες αντί για 24 – η επίδραση έμοιαζε με εκείνη που βιώνει ένα άτομο που ταξιδεύει διαρκώς και έχει συνεχές jet lag.

Στους εθελοντές επετράπη να κοιμούνται μόνο 6,5 ώρες στο νέο 28ωρο στο οποίο ζούσαν – αυτό αντιστοιχούσε σε ύπνο 5,6 ωρών στο πλαίσιο του φυσιολογικού 24ωρου. Συγχρόνως οι συμμετέχοντες ζούσαν υπό αμυδρό φως προκειμένου να αποφευχθεί η επαναρύθμιση του βιολογικού ρολογιού τους μέσω του φυσικού φωτός.
Αύξηση των επιπέδων σακχάρου
Όπως προέκυψε, οι αλλαγές που προκλήθηκαν στα φυσιολογικά μοτίβα του ύπνου των συμμετεχόντων, έκαναν τον οργανισμό τους να «παλεύει» ώστε να ελέγξει τα επίπεδα σακχάρου του αίματος. Τα επίπεδα του σακχάρου φάνηκε να αυξάνονται σημαντικά αμέσως μετά τα γεύματα αλλά και κατά τη διάρκεια των διαστημάτων «νηστείας» μέσα στην ημέρα.
Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι ορισμένοι από τους εθελοντές εμφάνισαν πρώιμα συμπτώματα διαβήτη μέσα σε λίγες εβδομάδες. Συγκεκριμένα σε τρία άτομα τα επίπεδα του σακχάρου παρέμεναν σε τόσο υψηλά επίπεδα μετά από κάθε γεύμα ώστε να θεωρείται ότι οι εθελοντές ανήκαν στην κατηγορία του «προ-διαβήτη».
Κίνδυνος περιττών κιλών
Παράλληλα η επιβράδυνση του μεταβολικού ρυθμού των συμμετεχόντων φάνηκε να αυξάνει τις πιθανότητες αύξησης του βάρους. «Η μέση μείωση κατά 8% στον βασικό μεταβολικό ρυθμό ηρεμίας που κατεγράφη στους εθελοντές της μελέτης μεταφράζεται σε αύξηση κατά περισσότερα από 5,5 κιλά σε έναν μόνο χρόνο» γράφουν οι ερευνητές.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής της μελέτης δρα Ορφέου Μπάξτον «τα νέα ευρήματα ενισχύουν προηγούμενα αποτελέσματα μελετών σύμφωνα με τα οποία εάν ένα άτομο έχει προ-διαβήτη και δουλεύει σε βάρδιες αντιμετωπίζει πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο να εκδηλώσει διαβήτη σε σύγκριση με κάποιο άλλο άτομο που δουλεύει μόνο την ημέρα». Ο ερευνητής προσέθεσε ότι όλα τα στοιχεία δείχνουν πως ο ύπνος είναι σημαντικός για την υγεία καθώς και ότι είναι πολύ καλύτερο για τον οργανισμό να κοιμάται το άτομο κατά τις νυχτερινές ώρες.

Θεοδώρα Τσώλη στο Βήμα 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου