Παρασκευή 1 Ιουνίου 2012

Αντιμετώπιση ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων.


Οι ανάγκες για πρόληψη στον τομέα των λοιμώξεων γίνονται ολοένα και πιο επιτακτικές. Το γεγονός ότι οι περισσότερες λοιμώξεις μεταδίδονται μέσω του αέρα, καθιστά τον έλεγχο της ποιότητάς του αναγκαίο επιδημιολογικό μέτρο για τον περιορισμό των λοιμώξεων.

Από τους βασικότερους κανόνες της λοιμωξιολογίας είναι η διατήρηση ‘καθαρού αέρα’ εκεί που υπάρχει αυξημένη υγειονομική φροντίδα. Για παράδειγμα, στα τμήματα επειγόντων περιστατικών, στους χειρουργικούς θαλάμους, στη Μονάδα εντατικής θεραπείας κ.α. εντός μιας νοσηλευτικής μονάδας.
Στον τομέα αυτό, του καθαρισμού του αέρα δηλαδή, έχουν γίνει σπουδαία βήματα τα τελευταία χρόνια. Η εφαρμογή φίλτρων με μικροπόρους σε συσκευές καθαρισμού του αέρα απέδειξε σε πρόσφατες επιδημίες, όπως για παράδειγμα η επιδημία SARS στη νοτιοανατολική Ασία, την αξία τους στον έλεγχο των λοιμώξεων.
Η υπηρεσία νοσηλευτικών ιδρυμάτων του Hong Kong (Hong Kong Hospital Authority) πρότεινε ως αποτελεσματικότερη συσκευή για τον έλεγχο των λοιμώξεων, που μεταδίδονται μέσω του αέρα την IQAIR. Η εφαρμογή της σε όλα τα νοσηλευτικά ιδρύματα του Hong Kong περιόρισε την εξάπλωση τόσο του SARS, όσο και άλλων λοιμώξεων.
Οι μικροπόροι των φίλτρων της παραπάνω συσκευής μπορούν και συγκρατούν ακόμα και πάρα πολύ μικρούς μικροοργανισμούς, όπως για παράδειγμα MRSA βακτήρια με μέση διάμετρο 0,9μm, Coronavirus (ιός του SARS) με μέση διάμετρο 0,11mμ, το Mykobakterium tuberculosis (που προκαλεί τη φυματίωση) με μέση διάμετρο 0,3μm, καθώς επίσης και πολλά άλλα Gram θετικά και αρνητικά βακτήρια, αλλά και σπόρους.
Ιδιαίτερα θα πρέπει να τονίσουμε την πολύ επιτυχή δράση των φίλτρων αυτών αέρος έναντι ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων, όπως για παράδειγμα ΜRSA, Serratia marcescens, Pseudomonas aeruginosa, Klebsiella, Proteus spp. κ.α., που προκαλούν επιπεπλεγμένες λοιμώξεις σε νοσηλευτικά ιδρύματα και κατά καιρούς φτάνουν στο φως της δημοσιότητας υπό τη μορφή θανατηφόρων κρουσμάτων.
Δυστυχώς λίαν προσφάτως είχαμε τέτοια περιστατικά. Η μόλυνση επιφανειών από το gram αρνητικο βακτήριο, τη Serratia, δεν είναι κάτι σπάνιο. Και κατά το παρελθόν είχε απασχολήσει την κοινότητα το συγκεκριμένο μικρόβιο. Τα biofilms = βιότοποι, που δημιουργεί σε επιφάνειες χώρων αυξημένου υγειονομικού ενδιαφέροντος μπορούν να ελεγχθούν, όταν τα νοσηλευτικά ιδρύματα γνωρίζουν τη φυσιολογική μικροβιακή χλωρίδα τους (μέσω τακτικών επιχρισμάτων, που λαμβάνουν δειγματοληπτικά από επιφάνειες χώρων αυξημένου υγειονομικού ενδιαφέροντος) και λαμβάνει μέτρα αντιμικροβιακής αντιμετώπισης.
Ανάμεσα στα μέτρα αυτά και πέρα από τη γνωστή υγιεινή, είναι τόσο η χρήση συσκευών UV-C( υπέρυθρες ακτίνες με αντιμικροβιακή δράση, όσο και τα HYPER HEPA FILTER, φίλτρα ύψιστης αντιμικροβιακής δράσης.
Τα συστήματα IQAIR πληρούν τις προδιαγραφές της EUROPEAN NORM EN 1822, οι οποίες είναι και οι πλέον αυστηρές για την πιστοποίηση μικροφίλτρων αέρος παγκοσμίως.
Η εφαρμογή και η αξιοπιστία των συσκευών IQAIR έχει ελεγχθεί και επιβεβαιωθεί μέσω πολλών μελετών (1) πολλές υγειονομικές υπηρεσίες συστήνουν τη χρήση τους (π.χ.: Hong Kong Hospital Authority, British Goverments Health Protection Agency κ.α.), επομένως η αξιοποίηση των ευεργετικών τους υπηρεσιών σε όλους τους χώρους αυξημένης ιατρικής φροντίδας (τμήματα επειγόντων περιστατικών, ΜΕΘ, χειρουργεία κ.λ.π) κρίνεται ως απολύτως αναγκαία.

1 σχόλιο:


  1. Κ.κ Διευθυντά,
    θα μπορούσατε να δημοσιεύσετε το άρθρο μου;
    ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΝΔΟ-ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΕΣ ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ ;
    Μέχρι ώρα όλες οι προσπάθειες αντιμετώπισης του κινδύνου των ενδονοσ/κών λοιμώξεων (ΕΝΛ) των νος/μείων, εντοπίζονται κυρίως στην καθαριότητα-αντισηψία χεριών, ρούχων, υλικών, επιφανειών, τη χρήση μάσκας, γαντιών κλπ. Αγνοείται συστηματικά το ενδεχόμενο να διαχέονται μικρόβια στον αέρα και τελικά σε όλες τις επιφάνειες στο χώρο των θαλάμων, από τα υπολείμματα των κοπράνων στο περίνεο των ασθενών, ΜΕΤΑ την επίσκεψη τους στην τουαλέτα και το σκούπισμα με χαρτί τουαλέτας.
    Μια παρατήρηση-ερώτηση μου στο ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΕΓΧΟΥ ΛΟΙΜΞΕΩΝ των ΗΠΑ (CDC) και η απάντηση τους, φαίνεται ότι οδηγούν στην ανατροπή σημαντικών δεδομένων στα όσα ξέρουμε για τις καθιερωμένες ως τώρα αντιλήψεις για την αντιμετώπιση του μινώταυρου των Ενδονοσοκομειακών Λοιμώξεων.
    Η παρατήρηση-ερώτηση μου ήταν:
    « Είναι γνωστό ότι η άμεση επαφή με τα κόπρανα μπορεί να μεταδώσει μικρόβια. Όμως μήπως υπάρχει και ένας δεύτερος μηχανισμός μετάδοσης πολύ πιο επικίνδυνος, που συστηματικά αγνοείται;
    Το παραμένον υπόλοιπο των περιττωμάτων των ασθενών των νοσ/μείων, μετά τη χρήση του χαρτιού τουαλέτας και την έξοδο απ το WC, στεγνώνει και με την τριβή γίνεται σκόνη. Η ΣΚΟΝΗ αυτή στη συνέχεια πλημυρίζει τον αέρα του θαλάμου ή και όλου του νοσ/μείου, με επικίνδυνα για τους άλλους ασθενείς μικρόβια. (Να σημειωθεί ότι οι ασθενείς των νοσ/μείων συνήθως είναι αδύναμοι, με κινητικά προβλήματα κλπ, που συχνά δε μπορούν ακόμα και να χρησιμοποιήσουν επαρκώς το χαρτί, ιδίως αν συνυπάρχουν αιμορροϊδες, τριχωτό περίνεο κ.α). Τι γνωρίζει το CDC επ αυτού; »

    Στην απάντηση* του το CDC παραδέχεται ότι δεν μπορεί να απαντήσει στην σχετική ερώτηση-παρατήρηση μου.
    Δηλ. παραδέχεται έμμεσα την έλλειψη σχετικών μελετών και γνώσης πάνω στο ζήτημα, πως η πηγή μικροβίων, που εγώ ανέφερα, μπορεί να υπάρχει, αφού δεν έχει αποκλειστεί από κάποια έγκυρη επιστημονική έρευνα (αλλιώς θα μπορούσε να μου δώσει κάποια απάντηση, θετική ή αρνητική) και έτσι είναι βέβαιο ότι είχε αφεθεί ως τώρα ανεμπόδιστη να τροφοδοτεί το νοσ/κό χώρο με επικίνδυνα μικρόβια και βέβαια να είναι η αιτία για την αποτυχία όλων των προσπαθειών για την πρόληψη των ΕΝΛ. Τι αποτέλεσμα μπορεί να έχει το σχολαστικό πλύσιμο-αντισηψία των χεριών του νοσηλευτικού προσωπικού, όταν ο αέρας του θαλάμου «βρέχει» μικρόβια ;
    Το περίεργο και λυπηρό είναι ότι παρ όλη αυτή την έλλειψη σχετικών στοιχείων και ντοκουμέντων, είχε επικρατήσει διεθνώς από χρόνια, μια εντελώς ατεκμηρίωτη και εμφανώς αντιεπιστημονική αντίληψη, περί των τρόπων υγιεινής πρόληψης των ΕΝΛ, πράγμα που ίσως είναι η αιτία αναρίθμητων θανάτων από ΕΝΛ, που θα μπορούσαν να προληφθούν εύκολα, αλλά και ουρολοιμώξεων, λόγω του ίδιου μηχανισμού πρόκλησης.
    ΖΗΣΗΣ ΚΟΝΤΟΓΟΥΝΗΣ, συν/χος ιατρός. zikonto@hotmail.com

    *Το πρωτότυπο της απάντησης του CDC είναι :
    CDCInfo
    Τετ 17/10/2018, 11:40 μ.μ.
    Thank you for your inquiry to CDC-INFO. Your request for information was forwarded to the CDC Division of Healthcare Quality Promotion. We hope you find their reply helpful.
    Thank you for writing back to us. CDC cannot answer your specific question regarding fecal dust and environmental contamination. Environmental surfaces that are contaminated with infectious fecal material can be an important factor in the transmission of certain diseases; however, we cannot address the role of fecal dust following wiping.
    Thank you again. We hope the information provided is helpful.
    Sincerely,
    CDC’s Division of Healthcare Quality Promotion Public Inquiries Team

    ΑπάντησηΔιαγραφή