Παρασκευή 1 Ιουνίου 2012

Ωρες αγωνίας για νοσηλεύτρια.


Ώρες αγωνίας για νοσηλεύτρια, η οποία ενδέχεται να έχει μολυνθεί από τον υιό του aids. Σύμφωνα με πληροφορίες που είδαν το φως της επικαιρότητας, η νοσηλεύτρια τρυπήθηκε από χειρουργικό εργαλείο κατά τη διάρκεια χειρουργικής επέμβασης σε οροθετικό ασθενή.

 Ο ασθενής είχε παραλείψει να ενημερώσει το Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας για την ασθένεια του. Ο προϊστάμενος του κλάδου νοσηλευτικού προσωπικού, Γιώργος Φλουρέντζος σε δηλώσεις του χθες ανέφερε ότι θα ζητήσει συνάντηση με τους αρμόδιους φορείς στο Υπουργείο Υγείας για τη λήψη περαιτέρω μέτρων με στόχο την προστασία των εργαζομένων στα νοσηλευτήρια.
Βελόνα σε δίσκο φαγητού
Πάντως, παρά τα μέτρα που λαμβάνει το Υπουργείο Υγείας σε ό,τι αφορά την έκθεση των εργαζομένων στα νοσοκομεία σε βιολογικά υγρά και αίμα, στην έκθεσή του αναφέρονται 37 περιστατικά κατά το 2009. Από αυτά τα τρία αφορούσαν ιατρούς και 5 περιστατικά αφορούσαν προσωπικό που εργάζεται ως καθαρίστριες/καθαριστές στο πλυντήριο και στην κουζίνα. Τα υπόλοιπα περιστατικά αφορούσαν νοσηλευτές. Η πλειοψηφία των περιστατικών -το 70%- ήταν τραυματισμοί κατά τη διάρκεια διενέργειας εξετάσεων και ιατρικών πράξεων. Τα υπόλοιπα ήταν τραυματισμοί του προσωπικού λόγω ύπαρξης βελόνων σε κάδους απορριμμάτων, ρούχα που στάληκαν στο πλυντήριο ακόμη και ύπαρξης βελόνας σε δίσκο φαγητού. 
Τα μέτρα που λαμβάνονται
Το Υπουργείο Υγείας, όπως δήλωσε στη «Χ» ο Ιατρικός διευθυντής Στέλιος Γρηγοριάδης ως το αρμόδιο σώμα για θέματα υγείας και της προαγωγής αυτής, θέτει αυστηρούς κανονισμούς, ώστε να προστατεύονται τόσο οι επαγγελματίες υγείας όσο και οι ασθενείς και γενικότερα όλοι οι πολίτες. Αυτό επιτυγχάνεται, πρόσθεσε, μέσα από την υιοθέτηση εγχειριδίου ασφάλειας σε όλα τα νοσηλευτήρια ώστε να αναγνωρίζονται όλες οι πιθανές πηγές μόλυνσης για κάθε διαδικασία, να δίδονται σαφείς οδηγίες για την ελαχιστοποίηση ή και απαλλαγή από αυτές καθώς και διαδικασίες για την αντιμετώπιση των περιστατικών που μπορεί να οδηγήσουν σε μόλυνση. Σημαντικά στοιχεία του εγχειριδίου αυτού, είπε, είναι η ορθή διαχείριση των βιολογικών δειγμάτων, η ασφαλής απόρριψη αποβλήτων, η εφαρμογή ενδεδειγμένων μέτρων προσωπικής προστασίας, η επιμελής απολύμανση και καθαριότητα των χώρων και εξοπλισμού που χρησιμοποιούνται σε διαδικασίες στις οποίες εμπλέκονται βιολογικά υγρά και αίμα. Επιπλέον το Υπουργείο Υγείας φροντίζει ώστε εργαζόμενοι οι οποίοι ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες όπως έγκυες, ανοσοκατασταλμένα άτομα κ.α. δεν έρχονται σε επαφή με ουσίες οι οποίες δυνατό να επιβαρύνουν την υγεία τους. 
Yπάρχει και πρωτόκολλο
Ο Ιατρικός διευθυντής επεσήμανε εξάλλου ότι για την προστασία των εργαζομένων στα νοσοκομεία από τον ιό της ηπατίδας Α και Β και του AIDS το Υπουργείο Υγείας εφαρμόζει σχετικό πρωτόκολλο. «Η στρατηγική προφύλαξης του υγειονομικού προσωπικού έναντι της μόλυνσης από τους ιούς της ηπατίτιδας Β, και Γ καθώς και του HIV περιλαμβάνει την εφαρμογή των βασικών μέτρων προφύλαξης για κάθε ασθενή, τον εμβολιασμό όλου του προσωπικού για την ηπατίτιδα Β και την εφαρμογή πρωτοκόλλου για την εκτίμηση της έκθεσης, την αντιμετώπιση και την παρακολούθηση, μετά από κάθε επαγγελματικό ατύχημα», υπέδειξε. Συμπλήρωσε δε ότι το πρωτόκολλο περιλαμβάνει επίσης τα εξής βήματα: 
•Παροχή άμεσης φροντίδας στο σημείο έκθεσης 
•Εκτίμηση του κινδύνου μετάδοσης κατά την έκθεση 
•Χορήγηση προφύλαξης μετά από έκθεση ύποπτη για μετάδοση του ιού της ηπατίτιδας Β 
•Παρακολούθηση για τους ιούς ηπατίτιδας Β και Γ και του HIV.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου