Παρασκευή, 1 Ιουνίου 2012

Τα νοσοκομεία βλάπτουν σοβαρά την υγεία των εργαζομένων σε αυτά

Φαντάζει οξύμωρο, αλλά είναι η τραγική πραγματικότητα: τα νοσοκομεία βλάπτουν σοβαρά την υγεία των χιλιάδων εργαζομένων σε αυτά. Οι κανόνες υγιεινής και ασφάλειας δεν εφαρμόζονται ούτε εκεί που θα έπρεπε να είναι ο «καθρέπτης» του συστήματος υγείας της χώρας.


Η πρώτη ενδελεχής μελέτη που πραγματοποίησε το Ινστιτούτο Υγιεινής και Ασφάλειας στην Εργασία (ΕΛΙΝΥΑΕ) καταδεικνύει ότι γιατροί, νοσηλευτές, μαίες, βοηθητικό, παραϊατρικό προσωπικό και τεχνικοί νοσοκομειακών μηχανημάτων βρίσκονται καθημερινά αντιμέτωποι με χημικούς, βιολογικούς, ακόμα και φυσικούς κινδύνους.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, οι εργαζόμενοι στα παθολογοανατομικά εργαστήρια παρουσιάζουν: 4 φορές πιο συχνά πονοκέφαλο, εξαπλάσια κρούσματα δερματίτιδας, πενταπλάσιες γαστρίτιδες, ενώ οι πιθανότητες διαταραχής στην όσφρηση είναι 21 φορές περισσότερες από κάθε άλλο εργαζόμενο. Αντίστοιχα είναι τα αποτελέσματα για τους εργαζομένους στην παρασκευή κυτταροστατικών φαρμάκων. Ιδιαίτερα ευαίσθητες αποδεικνύονται οι γυναίκες εργαζόμενες στα κυτταροστατικά. Κατά 11% μεγαλώνει η πιθανότητα διαταραχών του κύκλου της έμμηνης ρύσης και κατά 23% ο κίνδυνος αποβολής σε περίπτωση εγκυμοσύνης.
...
Στα εργαστήρια του νοσοκομείου, στα ιατρεία, στους θαλάμους των ασθενών, στις αίθουσες των χειρουργείων, στα νεκροτομεία, ακόμα και στα φαρμακεία, οι χιλιάδες εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας αντιμετωπίζουν καθημερινά την επιβάρυνση της δικής τους υγείας.

Σε 10 νοσοκομεία, οι ειδικοί του ΕΛΙΝΥΑΕ μέτρησαν τους επαγγελματικούς κινδύνους στους οποίους εκτίθενται έξι κατηγορίες εργαζομένων: γιατροί, νοσοκόμοι, βοηθητικό προσωπικό, τεχνικοί, παρασκευαστές φαρμάκων και διοικητικοί υπάλληλοι.

Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η Ελλάδα διαθέτει «άρρωστα νοσοκομεία» που εκθέτουν τους εργαζομένους τους σε φυσικούς, χημικούς, βιολογικούς κινδύνους. Σύμφωνα με τον νόμο, κάθε νοσοκομείο θα έπρεπε να έχει τον δικό του γιατρό εργασίας, αλλά ο πληθυσμός της ειδικότητας αυτής -μόλις 80 σε όλη τη χώρα- δεν επιτρέπει τέτοιες πολυτέλειες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου